Archief

Hieronder het nieuws-archief van 2015 en en eerder….


Informatie indienen zienswijze A15 (Definitieve versie 20-12-2015)

Beste Looenaren,

Bewoners en organisaties kunnen een zienswijze indienen op het ontwerptracé besluit A12/A15 Ressen 

Oudbroeken en op de aanvullende bestuursovereenkomst van 5 november 2015. Zienswijzen kunnen ingediend worden tot en met 23 december 2015.

Hierbij de definitieve versie van de zienswijze van de Dorpsraad Loo in de bijlage, geschreven door Ronald Lucassen i.s.m. Jan Rasing. klik hier.

Met vriendelijke groet,

De Dorpsraad

—————————————————————————————————

Weer nieuwjaarsduik in Loo!

Mensen die het nieuwe jaar sportief willen beginnen, kunnen op 1 januari weer terecht in Loo. Op nieuwjaarsdag wordt voor de 2de keer de Unox Nieuwjaarsduik Loowaerd gehouden. Vanaf 13.30u gaan de deelnemers te water. Inschrijven is mogelijk op 1 januari om 13.00u bij de Loowaerd. Kosten t/m 15jr 1 euro. Vanaf 16 jaar bedraagd de bijdrage 2 euro. De opbrengst gaat naar de Jeugd activiteitencommissie van SV Loo.

—————————————————————————————————

Kerstbijeenkomst Loosje

Afgelopen dinsdag was er een Kerstbijeenkomst van Loosje in de DorpsNoot. Er kon volop geknutseld worden met kerstbenodigdheden voor het maken van een mooi kerststukje. De spullen waren ter beschiking gesteld door Edith Lamers. De heer de Reus  kwam namens het MKB nog langs met voor iedereen een verassing. Natuurlijk kwam ook de kerstman nog even langs!!

Na gedane arbeid kon er genoten worden van een drankje en een heerlijke stamppot, gemaakt door de vrijwilligers van Loosje. Bij gezellig kaarslicht van de kaarsen van Jos Berends (SRV) kon iedereen terugkijken op een zeer geslaagde dag. 

De Dorpsraad bedankt dan ook van harte alle vrijwilligers en sponsoren!

       —————————————————————————————————

Bijeenkomst A15 op 2 december

Tijdens deze, door Dorpsraad Loo georganiseerde, bijeenkomst op woensdag 2 december 2015 is er een 

toelichting gegeven op de plannen om de A15 door te trekken langs Loo.
Het zogenaamde Ontwerp Tracé Besluit (OTB) en de aanvullende bestuurlijke afspraken zijn toegelicht en besproken.

Het accent hierbij lag op de gevolgen voor de leefbaarheid in Loo.
Als deze plannen ongewijzigd worden uitgevoerd dan zijn deze gevolgen voor Loo enorm. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Geluidoverlast
  • Uitstoot van fijnstof en verbrandingsgassen
  • Lichtoverlast / -vervuiling vanaf de brug
  • Verstoring van ons stilte gebied / natuurgebied / recreatiegebied
  • Visuele hinder van de zeer hoge brug (hoogste punt van het wegdek is gelijk aan het hoogstepunt van de toren van havezate Loowaard), overlast tijdens de bouw en andere grondwaterhuishouding en waardevermindering van panden (planschade)

Voor nadere informatie klik hier

——————————————————————————

 'LOO ZINGT ONDER DE KERSTBOOM'

Vorig jaar was het ondanks de storm een groot succes 

dus dit jaar weer samen met dameskoor Sancta Maria, 

in samenwerking met de Dorpsraad, gezellig kerstliedjes zingen 

onder de kerstboom voor het schuttersgebouw.

Natuurlijk ontbreken ook dit jaar de chocolademelk en glühwein met kerstkransjes niet.

Noteer alvast in de agenda dinsdag 22 december om 19.00 uur.

We hopen daar veel dorpsgenoten te zien zodat we een groot Loos koor kunnen vormen.

———————————————————————————————

Het was feest bij Loosje:

Begin van de week hadden de Pieten het plan opgevat om even langs te gaan bij Loosje en gezellig een kopje koffie mee te drinken. Het werd al snel een gezellige boel. Hieronder de foto’s:

    


——————————————————————————

Inzage verlenging A15

Zoals u weet was er de mogelijkheid om tekeningen en dergelijke van de verlengde A15 te bekijken bij v.d. Valk. Mocht u dit gemist hebben of wilt u nog even wat rustig bekijken, dan is die mogelijkheid er voorlopig nog in het Dorpshuis in Groessen.


De openingstijden van het Dorpshuis zijn:

maandag van 13.00 tot 17.30 uur en van 19.30 tot 23.00 uur
dinsdag van 09.00 tot 12 uur (oneven weken) en van 19.00 tot 22.00 uur
woensdag van 19.30 tot 23.00 uur
donderdag van 09.00 tot 12.00 en van 19.00 tot 24.00 uur
vrijdag van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 14.30 uur

——————————————————————————

Lokaal Alternatief komt onder het motto “Lokaal Alternatief komt naar de burgers toe” bij wijze van proef voor de eerstvolgende achterbanbijeenkomst naar Loo, te weten in het Schuttersgebouw Willem Tell op 18 november om 19.30u. Lokaal Alternatief nodigd u van harte uit om mee te praten over diverse politieke zaken binnen onze Gemeente Duiven.——————————————————————————

2 December a.s. Informatieavond over de gevolgen van het doortrekken A15 voor Loo. Voor de uitnodiging klik hier.

——————————————————————————

De notulen van de openbare vergadering van 11/11 j.l. staan op de website. Klik hier.

——————————————————————————

Hallooween

Het was een zeer groot succes. Kosten noch moeite waren gespaard om Loo in een waar Griezeldorp te veranderen. Voor sommige kinderen soms wat te eng, maar ook de volwassenen moesten soms alle moed verzamelen om de routes langs de griezelplekken te lopen. Veel foto’s zijn te zien op de facebookpagina van Loo in beeld (klik hier). Verder zijn hier nog wat foto’s te zien: klik


——————————————————————————

Ladies event bij Zalencentrum Berentsen

21 oktober is er weer een Ladies Event bij Zalencentrum Berentsen. Op deze avond kunnen vrouwen ronddwalen tussen meer dan 30 kraampjes met diverse producten. Er zijn sieraden, kleding, sjaals, geschenken en nog veel meer. Wie toe is aan ontspanning kan zich laten masseren door een professionele masseuse. Met oog op de komende feestdagen zal er ook aandacht zijn voor fraaie kerstdecoraties. Verder is er een optreden van het duo Marrit en & Ryan in het “mannencafe" waar ook de vrouwen natuurlijk ook welkom zijn.

Ook zal er nog een loterij worden gehouden waarbij leuke prijzen te winnen zijn, die beschikbaar gesteld worden door de standhouders.

De avond begint om 20.00u en duurt tot 23.00u. Daarna kunnen de dames en heren nog gezellig nakletsen en genieten in het “Mannencafe".

——————————————————————————

Korenfestival in het centrum van Duiven

DUIVEN - In het centrum van Duiven wordt zondag 25 oktober het Korenfestival Duiven gehouden. Op het Remigiusplein, in het overdekte winkelcentrum De Elshof en in de St. Remigiuskerk zijn deze dag van 12.00 tot 17.00 uur verschillende koren te horen. Op het programma staan optredens van shantykoor Het Ruime Sop uit Bussum, soul & gospelchoir Spirit uit Borne, smartlappenkoor De Blaerders uit Blaricum, visvrouwenkoor De Kokkels en de Mokkels uit Harderwijk en de gemengde zangvereniging Look Who’s Singing uit Duiven.

——————————————————————————

Kern met Pit

Meer dan tweeduizend bewonersgroepen hebben de afgelopen edities met succes aan Kern met Pit deelgenomen. Denk aan het aanleggen van een speeltuin, het restaureren van een molen, het opzetten van een museum over de plaatselijke historie, het uitzetten van een educatieve route in een natuurgebied of het organiseren van een groot theater waar het hele dorp aan mee doet. Heb jij ook een idee voor de leefomgeving? Kern met Pit wordt jaarlijks georganiseerd. De inschrijving start elk jaar op 1 september. http://www.kernmetpit.nl/default.aspx

——————————————————————————

Vuilruimactie scholieren Candea collega Loowaard groot succes

Op vrijdag 11 september hebben scholieren van het Candea college de harde schoolbankjes verruilt voor het zachte gras van de Loowaard. Toch was het bepaald geen vrije middag. De handen moesten uit de mouwen. Gewapend met prikstok, vuilniszak en handschoenen gingen ze het veld in. Het doel was het zwerfvuil dat de badgasten deze zomer hebben achter gelaten op te ruimen. Nou, dat is zeker gelukt. Het natuurgebied achter de dijk bij Loo gaat weer brandschoon de winter in. Hopelijk een wijze les voor alle bezoekers van dit gebied om in het vervolg zelf hun rommel op te ruimen. En de leerlingen? Ja, die zijn allemaal geslaagd met vlag en wimpel!

Deze vuilruimactie is georganiseerd in samenwerking met Gemeente Duiven en de Dorpsraad Loo.

  

 (Foto’s met dank aan Fokko Erhart)

——————————————————————————

Eind van een tijdperk

Na zoveel jaren weet je eigenlijk niet beter.. Voorzitter van de Dorpsraad Loo….? Vaak in 1 adem genoemd: “Ja dat is Hans Walravens natuurlijk!” Toch is hier gisteren een einde aan gekomen. Nadat Hans eerder dit jaar had aangegeven te willen stoppen is er naarstig gezocht naar een opvolger… Iemand met bestuurlijke ervaring, affiniteit met het Dorp en de Dorpsraad en liefst iemand die zich al eerder had ruimhartig had ingezet voor Loo.


Maar voordat er een nieuwe voorzitter kan worden geïnstalleerd moet er natuurlijk allereerst op gepaste wijze afscheid worden genomen van Hans Walraven. Het afscheid was daarom afgelopen weekend gepland op de BBQ bij Susanne en Jozef Wannet. Nadat het hele bestuur en ondersteuning met aanhang aanwezig was nam eerst Stella het woord omdat niet alleen van Hans, maar tevens ook van Lenie Meeuwsen en Lucy Terpstra afscheid werd genomen. 


Stella richtte het woord tot de dames en complimenteerde hen met de altijd belangenloze inzet en toewijding. Zo was Lenie er al vanaf het eerste uur bij. Omdat er voor haar als penningmeester nog geen opvolger is gevonden gaf zij aan achter de schermen actief te blijven tot er een goede vervanger is.


Hierna nam Albert het woord en richtte zich tot de “Padre Familias” van de DorpsRaad. In 2006 was Hans al vroeg betrokken bij de oprichting van de Dorpsraad. Al snel bleek Hans niet alleen een goede voorzitter, maar vooral ook een doener in de trant van “niet lullen maar poetsen”.  Van vlees en eieren bakken met Hemelvaart, het uitzetten van de fietstocht, de toffe peren-aktie voor de A15 en tot vorig jaar natuurlijk het jaarlijkse Paasvuur. Altijd stond hij vooraan en was nooit te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Helaas werkte de gezondheid niet altijd mee, maar dit kon hem uiteindelijk (soms tegen beter weten in) slechts tijdelijk tegenhouden. 

Zo nam ook Hans zelf nog even het woord om de afgelopen jaren even de revue te laten passeren. Dat hij aan het eind nog even een traantje moest wegpinken, benadrukt alleen maar hoe betrokken hij was… met hart en ziel!Toch wordt het nu tijd om het wat rustiger aan te doen en draagt Hans de voorzitters-hamer over aan Jan Rasing. Ook Jan richtte het woord tot het bestuur en tot Hans. Het zijn grote schoenen die Jan zal moeten gaan vullen. Wij wensen Jan Rasing als voorzitter van de Dorpsraad alle succes toe!


——————————————————————————

Gewijzigde verkeersregels Rijksweg

Nu de Rijksweg weer open is en de rotonde is aangelegd, zijn ook de verkeersregels daar veranderd. 

30 kilometer

Op de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat, tussen de Thuvinestraat en de rotonde is het 30 km/ per uur. 

Op de Rijksweg, vanaf de rotonde tot het centrum is het 30 km/ uur. 

Rechts heeft voorrang 

Rijdt u op de Rijksweg of op de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat? Let er dan op dat verkeer van rechts vanaf nu voorrang heeft. Verkeer dat van rechts uit de Ploenstraat, de Van Schaikstraat, de Uyterling en de Thuvinestraat komt, heeft voorrang.

——————————————————————————


——————————————————————————

A.s. vrijdag 10 juli concert in samenwerking met Bernadetteschool

De Bernadette school & muziekvereniging Excelsior zijn een samenwerking aangegaan om muziek maken te promoten. Onlangs zijn enkele leden van de vereniging op school geweest om aan de hoogste groepen een presentatie te geven over de vereniging; het uniform; de verschillende soorten muziekinstrumenten en de verschillende orkesten.  De vereniging nodigt de kinderen en u uit op 10 juli om 19.00 bij de Dorpsnoot. De  op school uitgereikte kleurplaat kan op dat moment ingeleverd worden, tevens krijgen de kinderen deze avond ook de kans om met de leden van het orkest mee te spelen op bekende liederen zoals: Happy van Pharell Wiliams. Er zijn prijsjes te winnen met de kleurplaat/prijsvraag en het meespelen.

Dit alles zal plaatsvinden op het onlangs aangelegde podium naast de Dorpsnoot, welke wij die avond ook officieel zullen openen. Dit podium kwam tot stand door bijdragen van de Gemeente Duiven & het Oranjefonds, en sponsoring van de firma W. Segers. Daarnaast hielpen veel vrijwilligers mee. Hartelijk dank aan allen die dit mede mogelijk gemaakt hebben! Graag tot a.s. vrijdag 19:00 uur bij de Dorpsnoot

Besturen muziekvereniging Excelsior & stichting de Dorpsnoot

——————————————————————————

Loosje wint prijs van €5000 van Rabobank Stimuleringsfonds!


 ——————————————————————————


De illustere LooRiders zijn weer terug van hun rit.

Voor het verslag van de motor-toerrit van de LooRiders op 20 juni, klik hier.

Greetz, De LooRiders

——————————————————————————17 mei Open Dag in Loo. 

Klik voor het verslag en de foto's van “In Loo is iets te koop” op deze link.

——————————————————————————

Hallo mede-Looenaren,

 

Donderdag 14 mei a.s. is er weer de bekende en gezellige Hemelvaarts-fietstocht van de Dorpsraad Loo ! 

Dit jaar maken we een tocht van ca. 20 km..

 

    

 

Start om 9.30 uur vanaf het plein van de Bernadette school. Duur ongeveer 2 uur.

 Na afloop een gezellig samenzijn met een heerlijke brunch.

 U komt toch ook ? 

 Graag tot de 14-de mei !

 

Namens de Dorpsraad Loo 

——————————————————————————
Openbare vergadering Dorpsraad Loo

22 april 2015 was er  weer een openbare vergadering van de Dorpsraad Loo.  Voor de notulen klik hier


——————————————————————————


——————————————————————————

Paasvuur 2015


Het was weer super! Voor het verslag van het paasvuur 2015 klik hier.

——————————————————————————


KOM IN DE KAS


Beste mensen, 

Op 12 april hebben wij de deuren van ons kassenbedrijf geopend. Iedereen die geïnteresseerd is in wat er allemaal voor moois groeit en bloeit in onze kassen nodigen wij uit om een kijkje te komen nemen. 

Op 12 april a.s zijn de deuren  van ons bedrijf aan de Husselarijstraat van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

Tijdens KOM IN DE KAS.

——————————————————————————

Loo Budget Concerten

Zondag 22 maart in concert Robesangh aanvang 15.00 uur.
Zij brengen u met zang en spel naar Wenen en maken met u een reis door Europa

Plaats: Loo H. Antonius Abt Kerk

——————————————————————————

De notulen van de jaarvergadering van 25 feb staan op de website. Kijk bij vergaderingen.

——————————————————————————

Boomfeestdag Duiven 2015

Op woensdag 18 maart 2015 wordt de 59e editie van de Boomfeestdag gevierd. Het thema dit jaar is: Bomen en Water. Wethouder Knuiman doet de officiële aftrap van de excursies op woensdag 18 maart om 09.00 uur bij het infobord Jezuitenwaai op de Leuvensedijk in Groessen. Op dat tijdstip krijgt de Bernadetteschol Loo de excursie.

Water is niet alleen heel belangrijk voor de mensen om te kunnen leven, maar het is ook heel belangrijk voor de natuur. Zonder water kunnen er geen dieren en geen planten of bomen leven.

Om dit thema goed en op een speelse en leerzame wijze in te vullen heeft de gemeente Duiven in samenwerking met de Stichting Natuur- en Milieu Educatie (NME) een programma opgesteld en excursies georganiseerd in het gebied van de Jezuitenwaai te Groessen. De excursies zijn uitgesmeerd over meerder dagen. Elke school krijgt op deze wijze de volle aandacht. Een gids met veel kennis over dit gebied begeleidt elke groep leerlingen.

——————————————————————————

Ontmoetingsdag 2015

Evenals voorgaande jaren wordt ook dit jaar de ontmoetingsdag gehouden voor thuiszittende, jong en oud in de gemeente Duiven. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door de p[laatslijke Caritassen, Groessen, Duiven en Loo.

De ontmoetingsdag wordt gehouden op dinsdag 24 maart in zaal Gieling te Groessen.

De kosten zijn €15 en €2 voor de chauffeur.

Zij die deze dag bij willen wonen kunnen zich opgeven voor 13 maart bij: Rita Kampschreur, tel 0316-262385

De werkgroep.

——————————————————————————

Dames 2 KAMPIOEN!!

——————————————————————————

Inloopavond start werkzaamheden Rijksweg Duiven

Binnenkort starten de werkzaamheden aan de Rijksweg en Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat te Duiven en wordt de rotonde op de kruising tussen beide wegen aangelegd. Aannemingsmaatschappij Van Gelder B.V. voert deze werkzaamheden uit voor de gemeente Duiven.

Om u te informeren over de werkzaamheden en de planning, wordt op dinsdag 24 maart tussen 19:00-20:00 uur een inloopavond gehouden in Thuvine, Thuvinepark 100 te Duiven.

U kunt uw vragen over de werkzaamheden stellen aan de aanwezigen van Van Gelder en van de gemeente Duiven. Aanmelden is niet nodig.

——————————————————————————

Paasvuur 2015

Dit jaar zal wederom het jaarlijkse Paasvuur worden georganiseerd. Het zal niet zoals andere jaren op 1e Paasdag, maar op Paaszaterdag (4 april) worden gehouden.

Wij willen iedereen oproepen om al het snoeihout te bewaren. Het hout kan dan op 28 maart en 4 april tussen 13.00u en 16.00u naar de vaste plek achter de dijk worden gebracht.

Wilt u er goed op letten dat u alleen schoon snoeihout brengt (dus geen wortels van bomen of planten). Ook wordt er geen afvalhout met glas, verf of metaal geaccepteerd.

Wij hopen op uw medewerking om zo weer een leuke verzameling hout te krijgen.

——————————————————————————

Dorpsraad denkt dat basisschool in Loo blijft bestaan
Leerlingen van de Bernadetteschool in Loo maken de Cito-toets in 2012.

LOO - Basisschool Bernadette in Loo lijkt een toekomst te hebben. Dat denkt voorzitter Hans Walravens van Dorpsraad Loo.

69 kinderen

De gemeente Duiven creëerde in 1995 een kunstmatige gebiedssplitssing. In het grote Duiven werd de opheffingsnorm voor een basisschool vastgesteld op 151 leerlingen. Komt een school onder dat getal, dan dreigt sluiting. In Groessen en Loo ligt moeten 69 kinderen op een school zitten om deze open te houden.

Dit is gedaan om beide dorpen, die aanmerkelijk kleiner zijn dan Duiven, in bescherming te nemen, aangezien basisscholen de leefbaarheid van kleine kernen ten goede komen.

Probleem
De 'knip' had een houdbaarheid van 20 jaar en is dus toe aan herziening. Duiven kan verlengen maar ook besluiten om met 1 norm te gaan werken. Dan zou sprake zijn van een opheffingsnorm van 132 leerlingen. Als dit gebeurt – er lopen nu gesprekken tussen Knuiman en de 4 scholenkoepels –, heeft de Bernadetteschool met zijn 84 leerlingen meteen een probleem.

De dorpsraad bepleit daarom de gebiedssplitsing intact te laten.

——————————————————————————

Jaarvergadering Dorpsraad Loo

25 februari 2015 is het weer tijd voor de openbare jaar-vergadering van de Dorpsraad Loo. Iedereen is welkom om 20.00u in de Dorpsnoot. Voor de agenda klik hier

——————————————————————————

Een zeer geslaagde optocht in Loo:

Blauwe maondag was weer een daverend succes. Na een goed ontbijt verzamelden de ingeschreven praalwagens bij het schuttersgebouw om exact om 11.11u te vertrekken. Een bonte stoet bewoog zich als een levend lint door de straten van Loo.  Aangemoedigd en begroet door vele toeschouwers lieten de bouwers hun creaties bewonderen. Hier en daar werd ook nog snoep uitgedeeld aan de vele kinderen die hun ogen uitkeken.

Na de tocht ging het feest verder in de schutterstent. Voor de foto’s klik hier


Gekostumeerd bal met Commercial Break,

De Nathalzen maken zich op voor alweer een groot festijn.: Het gekostumeerd bal op zaterdag 7 februari. De zaal is geopend om 19.30u en om 20.11u begint het bal officieel met de binnenkomst van Prins Henk I, adjudant Rik, de raad van elf en de senaat. Iedereen is van harte welkom!!


De meest behulpzame buren wonen in Gelderland (bron Metronieuws)

21 januari 2015 om 14:35 door Tjerk de Vries

Brabanders zijn de meest hulpbehoevende Nederlanders en daardoor het minst in staat hulp te bieden aan buren die dat nodig hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink. De meest behulpzame buurtjes wonen in Gelderland.

Nu vanaf 1 januari gemeenten en zorgverzekeraars verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de zorg, wordt vaker een beroep gedaan op mensen uit de omgeving, zoals buren. Ruim 80 procent van de Nederlanders staat positief tegenover het helpen van buurtgenoten. Dit bestaat vooral uit het doen van eenvoudige huishoudelijke klussen en de zorg voor een zieke buur.

VERZORGEN MINST POPULAIR

Meer dan 60 procent van de Nederlanders is bereid een buurtgenoot te helpen met een huishoudelijke klus. Daarnaast geeft ruim een derde aan de buren te willen verzorgen wanneer deze ziek zijn.

De meeste burenhulp wordt dus gegeven in de provincie Gelderland. Maar liefst 90 procent van de Gelderlanders is bereid de buren te helpen. In Noord-Brabant ligt dit percentage een stuk lager. Eén op de zes Brabanders geeft aan zelf hulpbehoevend te zijn en daarom niet te kunnen of willen helpen.

————————————————————————————————————

Informatie van Loosje:

"Bij mij in de straat heten we allemaal buren”, “Zorgen moet je doen, niet maken”.. Zomaar wat teksten van werkgroep Loosje (met een knipoog naar Loesje). Loosje brengt vraag en aanbod op het gebied van Zorg en Welzijn bij elkaar. Benieuwd wat Loosje voor u kan betekenen, of wat u voor Loosje kan betekenen? Kom dan woensdag 21 januari om 20.00u naar de Dorpsnoot in Loo. Hier worden onder andere de uitkomsten van de vorige maand gehouden enquete besproken. Voor meer informatie kunt u ook mailen met loosje2014@outlook.com of bellen met Tineke te Selle (06 5191 3091) of Marika Biacsics (06 5122 2505).


————————————————————————————————————

Het verslag en foto’s van het eerste “zingen onder de kerstboom” staat nu bij verslag activiteiten.

————————————————————————————————————

Wilt u ook nieuws van de Dorpsraad Loo via de mail ontvangen ? Geef dan uw emailadres door aan onze administratie : info@dorpsraadloo.nl.


————————————————————————————————————

Jubileumreceptie, carnavalsmis en nieuwe jeugdprins voor de Nathalzen.

Carnavalsvereniging de Nathalzen bestaan dit seizoen 55 jaar. In carnavalsland is dat een mijlpaal (5x11jr)

2015 begint met tal van feestelijkheden:

* Zaterdag 10 januari om 13.11u is er een Jubileumreceptie in de Schutterstent. Iedereen die de Nathalzen een warm hart toedraagt – leden, oud-gardedames, inwoners, collegaverenigingen, echt iedereen! – is uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Belangstellenden worden welkom geheten met een bijzonder hapje.

* Zondag 11 januari om 9.30u viering in de kerk en later de jeugdprinswissel. Functiebekleders, leden en vrijwilligers van de Nathalzen hebben een inbreng in de mis. De kerk is speciaal voor deze gelegenheid bijzonder aangekleed. Dameskoor Sancta Maria begeleidt de viering. 

Na de middag, omstreeks 12.30u, gaat het schuttersgebouw open. Die middag vindt daar vanaf 13.11u de Jeugdprinswissel plaats. Hoogtepunt is natuurlijk het bekendmaken van het nieuwe jeugdkabinet, bestaande uit een jeugdprins en –adjudant en twee hofdames. Naast de traditionele onthulling zijn er optredens van Vivanne, Lastig Zat, muziekvereneiging Excelsior en de Gummieberen.

————————————————————————————————————

Voor het verslag van de Nieuwjaarsduik 2015 in de LooWaard, klik hier


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————

2015 begint in Loo met de Nieuwjaarsduik in Loowaard. Wie daar gebruik van wil maken kan daar op 1 januari dicht bij huis terecht. De Unox Nieuwjaarsduik Loowaard in Loo staat op het programma op 1 januari ’s middags. Vanaf 13u kunnen de deelnemers zich inschrijven. De minimumleeftijd is 12 jaar. Afhankelijk van de leeftijd is de bijdage 1 of 2 euro. Om veiligheidsredenen wordt er in verschillende groepen gestart. De eerste groep gaat om 13.30u te water. Na de nieuwjaarsduik is er voor iedere deelnemener een Unox-muts, een certificaat en een kop erwtensoep. Deelname geschiet op eigen risico. Er zijn prijzen beschikbaar voor deelnemers voor diegenen die het leukste zijn gekleed of op andere manieren opvallen. Voor muzikale ondersteuning wordt gezorgd door muziekvereninging Excelsior. Verder zijn er oliebollen en consumpties tegen betaling verkrijgbaar. De opbrengst gaat naar de jeugdactiviteitencommissie van SVLoo.

————————————————————————————————————

Kerstoptreden vrouwenkoor Colours op zondag 14 december in de Heilige Antonius Abt kerk aan de Loostraat. Colours is een ambitieus koor en bestaat uit vrouwen uit Westervoort, Duiven en andere dorpen in onze regio. Colours staat onder de bezeilende leiding van dirigente Josette Brinkhof en pianiste Elly Nijntjes.

Het concert begint op 14 december om 15.00u. De kerk is open vanaf 14.30u. De toegangsprijs is 6 euro inclusief een kopje koffie of thee.

Kaarten zijn verkrijgbaar voorafgaand aan het concert in de kerk of in de voorverkoop bij Peter Koopmans: tel 0316-263 981 (parochie) of 0316-261 612, email p.koopmansgodschalk@chello.nl 

————————————————————————————————————

21 December 2014: Kerstconcert in het schuttersgebouw Willem Tell. Aanvang 14.30 uur. Zaal open 14:00 uur. Met medewerking van: Excelsior, accordeongroep 4 A5, koor Just4Fun en uiteraard zal ook dit jaar het dameskoor “Sancta Maria” niet ontbreken. Toegang en koffie is gratis.

Iedereen is van Harte Welkom

————————————————————————————————————

Twee keer zilver voor kokstalent Tom Lamers uit Loo.

Tom Lamers heeft met het Koksgilde Nationaal Team twee zilveren medailles gewonnen bij de culinaire World Cup in Luxenburg. Deze kookwedstrijd is om de vier jaar. De medailles werden gewonnen in de categorieën “Warme keuken” en “Koud Buffet”. Tom Lamers (24) werkt sinds september als Chef de Partie bij sterrenrestaurant DE Kromme Dissel in Heelsem.


————————————————————————————————————

Ingrid Janssen van ABC-zorgcomfort genomineerd voor Duivense Ondernemer van het jaar. “Clientbelang gaat boven financieel belang”. Vier jaar nadat ze werd genomineerd voor de startereprijs van MKB Duiven is Ingrid Janssen-Derksen genomineerd voor de verkiezing Rabobank De Liemers Duivense ondernemer van het jaar. Dat ze goed bezig is weet ze zelf ook wel, maar de erkenning door anderen doet haar goed. “Ik ben blij dat wordt gezien, dat met onze aanpak betere zorg wordt geleverd.


————————————————————————————————————

Aanstaande woensdag 10 december is er weer een openbare vergadering van de DorpsRaad Loo. Deze start om 20.00u in de DorpsNoot aan de Loostraat. Kijk hier voor de agenda.


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————

Carbidschieten

Het einde van 2014 staat weer voor de deur. In het buitengebied wordt nagedacht over het afschieten van carbid op 31 december. Het schieten van carbid is in Duiven, Groessen en Loo dan ook traditie aan het worden.

Er gelden geen landelijke regels ten aanzien van carbidschieten, terwijl gevaar- en hinderaspecten bij carbidschieten wel degelijk een rol spelen. Daarom heeft het college nadere regels voor carbidschieten vastgesteld.

U mag alleen carbidschieten als u voldoet aan deze regels. Deze regels zijn terug te vinden op deze website. Het carbidschieten is alleen mogelijk buiten de bebouwde kom.
Houdt u er rekening mee dat u in overtreding bent als u zich niet houdt aan de gestelde voorschriften.

Verplichting tot indienen melding carbidschieten

U dient uiterlijk 24 december een schriftelijke melding in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders. De melding dient u te doen middels een formulier. U kunt het meldingsformulier ook afhalen bij Servicebalie 1 in de hal van het gemeentehuis (geopend van 8.30 uur tot 12.30 uur). Als u niet de eigenaar bent van de schietlocatie, dan dient u aan de gemeente ook een schriftelijke toestemming te overleggen van de eigenaar van het terrein van waaraf wordt geschoten.

Vragen

Als u vragen heeft, neem dan contact op met de Afdeling Beheer, Team ATH, te bereiken onder nummer (0316) 279 111.

————————————————————————————————————

Sinterklaasviering Bernadetteschool:

Sinterklaas is weer in het land. Het sinterklaasfeest wordt op 5 december gevierd op de Bernadetteschool. De peuters zijn vanaf 11.30u welkom op school.

Helaas is er dit jaar geen tocht door ’t Loo

Johanita Cornelissen, Ouderraad Bernadetteschool.


————————————————————————————————————

Startavond klompenpaden Groessen en Loo (Duiven) op 12 november om 20.00 uur in het Dorpshuis Groessen. Voor info klik hier

————————————————————————————————————

Voor het laatste nieuws over het Dorpsplan Loo, hier de nieuwsbrief van de Dorps WerkGroep. Klik

————————————————————————————————————

Geachte inwoners van Loo,

Gezien de bezuinigingen in de zorg en op voorzieningen en de ontwikkeling in de maatschappij naar participatiesamenleving (oftewel doe-democratie; een samenleving waarin iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving, waarbij de (landelijke) overheid geen of slechts een ondersteunende rol speelt) is het van belang te weten te komen wat uw behoeften zijn op het gebied van zorg en welzijn in Loo.

 ‘Loosje’ (werkgroep zorg & welzijn Loo, ontstaan vanuit de visie/dorpsplan) heeft daarom onderstaande vragenlijst samengesteld. Deze enquête bestaat uit twee onderdelen, te weten: 1. Behoeftepeiling en 2. Aanbodpeiling (pag. 3) en is bedoeld voor alle inwoners van Loo van alle leeftijden. Meerdere antwoorden aankruisen is mogelijk. Meerdere enquêtes per huishouden inleveren stellen wij zeer op prijs. Extra exemplaren kunt u hieronder downloaden PRINTVERSIE (even opslaan op de eigen PC, invullen en mailen naar onderstaand mailadres kan ook)

Wij bedanken u alvast hartelijk voor het invullen. U kunt de vragenlijst inleveren tot en met 8 november 2014 bij: Fam. Heijting, Pastoorstraat 36, Noor Eshuis, Binnenwei 28 of Marika Biacsics, Loostraat 58.

Of mailen naar: Loosje2014@outlook.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marika Biacsics: 0651222505

————————————————————————————————————


————————————————————————————————————

————————————————————————————————————


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————Voor de notulen van de vergadering van 3 september klik hier

————————————————————————————————————

17 september start seizoen K.V.O. Start is om 19.30u bij Wout Berentsen. Dhr. A. Zeevat uit Lobith vertelt over zijn reis naar Indonesie.

————————————————————————————————————

3 september 2014: Openbare vergadering Dorpsraad Loo. Voor de agenda klik hier


————————————————————————————————————

De DorpsRaad feliciteert het nieuwe Koningspaar!


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————

Voor mooie foto’s van de kermis 2014, klik hier. ( © Ans Walravens)


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————


————————————————————————————————————

Op koopzondag 29 juni is er in centrum Duiven het evenement Urban Triple A. 

Vanaf 12 uur optredens op het podium van een aantal DJ’s en Lara Leaves. Ook is er een graffiti workshop waar de jeugd gratis aan kan deelnemen. Tevens andere acts. Slot 17.00 uur.

————————————————————————————————————

Sportkamp SV LOO:

Vrijdag 11 juli t/m 14 juli is er weer het jaarlijkse sportkamp van SV Loo. Daarom lopen er dan groepen kinderen door Loo tot in de late uurtjes. Op zondagavond is er een vossenjacht van 18.30 uur tot 20.00 uur. U kunt ons volgen op Facebook ! JAC/ Jeugd Activiteiten Commissie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezocht: 

35+ dames voor ons senioren dames voetbal team voor SV Loo. We hebben al 8 dames ! Vanaf 24 oktober gaan we starten bij SV LOO. Iedereen is welkom ! Geef je ook op bij Hanny van Peppel via lovenick@upcmail.nl of Tina Linthorst via j.a.j.venema@gmail.com

—————————————————————————————————————

Bedankavond Bernadette school:

Voor alle mensen die dit schooljaar geholpen hebben is er een bedankavond op dinsdag 1 juli.

Programma: 19.30 uur: ontvangst, 20.00 uur musical try-out van groep 8, na afloop een drankje in de hal van de school. 

Indien u wilt komen, graag even mailen over het aantal personen: iber@basisschoolbernadette.nl. Graag vor 24 juni a.s.

——————————————————————————————————————

Dameskoor Sancta Maria viert op 6 juli haar 40-jarig jubileum. Start 09.30 uur met een Eucharistieviering in e Heilige Antonius Abt kerk te Loo.  Na de viering is er een receptie bij Zalencentrum Berentsen. Wilt u ook komen zingen bij dit koor ? Bel dan naar 0316-263682 of mail naar Fonsa Heijting: h.heijting7@upcmail.nl


—————————————————————————

Voor het verslag van de Openbare Vergadering van van de Dorpsraad Loo van 14 mei j.l. klik hier.

———————————————————————————

De LooRiders toerrit 2014.

Afgelopen zaterdag hebben de LooRiders weer hun jaarlijkse toerrit verreden. Het weer was super en de rit prachtig. Dit jaar was er een rit langs de Duits- Nederlandse grens gepland richting Vliegveld Weeze en Kevelaer. De dag werd afgesloten met een heerlijke BBQ. 

De rit van 2015 is gepland op zaterdag 20 juni 2015. 

Wil jij ook eens meerijden, meld je dan aan op de website van de LooRiders: http://looriders.vandoornvijvertechniek.nl

Voor een verslag van de rit van afgelopen zaterdag (14/6/2014) klik hier.


———————————————————————————

Let op!! De gemeente Duiven moet bezuinigen. Maar waarop? U mag hierover meedenken. Verenigingsleven of verlichting in het buitengebied. Kunstonderhoud of wegenonderhoud. U kunt meedenken en aangeven wat u belangrijk vindt door de enquete in te vullen. Neem even de tijd om de enquete in te vullen:

 www.facebook.com/gemeenteduiven

———————————————————————————

De Hemelvaart-fietstocht valt dit jaar op 29 mei. Voor informatie klik hier


———————————————————————————

Openbare vergadering Dorpsraad Loo 14 mei om 20.00u in de Dorpsnoot. Voor de agenda klik hier

———————————————————————————


PAASVUUR 2014

 Beste Looenaren,

 Graag willen wij, als Dorpsraad Loo, iedereen van harte bedanken voor de bijdrage die hij of zij geleverd heeft omhet Paasvuur weer tot een succes te maken. Het was weer een geweldige happening!

Dank voor het hout dat geleverd is, dank voor de mensen die toeschouwer waren, dank voor de kinderen die weer een prachtige lampionnenoptocht gevormd hebben, dank voor Excelsior voor de gezellige muzikale bijdrage en dank iedereen voor alle andere waardevolle hulp! Zonder al deze enthousiaste inbreng konden we niks beginnen!!

Het vuur heeft prachtig gebrand en werd dit jaar aangestoken door Annemiek Miltenburg (directrice van de basisschool) om onze hoop op het voortbestaan van de basisschool in Loo te symboliseren.

 De paashazen hebben weer vele mooie tekeningen voor de kleurwedstrijd in ontvangst mogen nemen (binnenkort volgt de uitslag hiervan).

 Zoals wij vooraf aan het vuur hebben aangegeven willen wij, als Dorpsraad, het stokje graag overdragen aan een groep vrijwilligers, zodat wij ons weer op andere activiteiten kunnen concentreren. Mocht u hier iets voor voelen wilt u zich dan opgeven via een mailtje naar info@dorpsraadloo.nl . Wij hebben een uitgebreid draaiboek klaarliggen voor een nieuwe groep enthousiastelingen. Dus hopelijk TOT VOLGEND JAAR!!!

 

Hartelijke groeten,

Dorpsraad Loo

Paasvuur 2014. Het was weer supermooi! Voor de foto's klik hier.

———————————————————————————


———————————————————————————

Koningsdag in Loo op 26 april! Voor info klik hier

———————————————————————————

Paasvuur 2014 komt er weer aan!

Beste Looenaren,

Dit jaar zullen wij als Dorpsraad wederom het jaarlijkste Paasvuur organiseren. Het zal, net als andere jaren, gehouden worden op de 1ste Paasdag, wat dit jaar valt op 20 APRIL!

Wij willen iedereen oproepen om al het snoeihout wat u heeft te bewaren. Het hout kan dit jaar op 12 en 19 april (paaszaterdag) tussen 13.00 en 16.00u achter de dijk worden gebracht op de plek waar het vuur zal worden aangestoken.

Wilt u erop letten dat u alleen snoeihout komt brengen en geen afvalhout waarin glas, verf of metaal in verwerkt zit!

Wij hopen weer een leuke verzameling hout te krijgen!

DorpsRaad Loo

———————————————————————————

Voor het verslag van de Openbare Vergadering van 19 maart j.l. klik hier.

 ————————————————————————————————

In het kader van NL-Doet van het Oranjefond zijn er weer tal van klussen uitgevoerd. Zo werden o.a. de zonnepanelen van de Dorpsnoot gereinigd en geïnspecteerd, de wilgen van de uiterwaarden geknot en de school werd onderhanden genomen.


 ————————————————————————————————

Het Dorpsplan met de visie voor 2013-2025 nu ook online: Klik hier

 ————————————————————————————————

Het lied ter ere van de presentatie van het Dorpsplan Loo 2013-2025 zoals dit op 12 maart ten gehore werd gebracht door het zangkoor Sancta Maria:


—————————————————————————————————

Het klokje op het dak van de Pastorie

Een opmerkzame wandelaar zal ongetwijfeld gezien hebben dat de dakruiter mét het klokje op het dak van de pastorie al enige tijd verdwenen is. Niet voorgoed, het moet dringend opgeknapt worden. We weten eigenlijk niet veel over dit klokje. Waarvoor diende het eigenlijk?

Twee verklaringen zijn mogelijk. Is het - zoals sommige mensen denken - een Angelusklokje? Dat zou dan van oudsher drie-maal daags geklept hebben, 's morgens om 6 uur, 's middags om 12 uur en 's avonds om 6 uur. Voorheen wisten de gelovigen dan dat zij op dat moment van de dag hun werkzaamheden dienden te onderbreken om het "Engel des Heren" te bidden. Nu is dit gebruik al lang verleden tijd. Het gebed werd aangekondigd door het luiden van het kleine klokje.

Hierbij werden drie slagen op de klok gegeven waarna een aanroep met Weesgegroet Maria werd gebeden. Nog tweemaal volgden drie slagen op de klok met een nieuwe aanroep en Weesgegroet. Tenslotte werd de klok gedurende twee minuten geluid als het afsluitend gebed werd gebeden. Doordat de (onze) klok scheef was opgehangen in de klokkenstoel, hetgeen bereikt werd door een contra-gewicht, was de klepel dichtbij de wand van de klok. Met enkele korte rukken aan het koord konden gemakkelijk drie slagen ten gehore gebracht worden. Een Angelusklokje is dus heel wel mogelijk.

Er is een tweede verklaring. Als u rondkijkt in Duiven ziet u op het voormalige gemeentehuis een kleine klokkenstoel met klok, op de tegenoverliggende (eveneens voormalige) pastorie evenzo. Aan de zijgevel van de vroegere dokterswoning aan de Eltensestraat 3 heeft ooit hoog naast de deur óók een klok gehangen. Geen van die klokken waren bedoeld om het Angelus te luiden, maar bestemd voor het bijeenroepen van de "buurt" van de bewoner. In welke omstandigheden die "buurt" bijeengeroepen mocht worden, vermeldt de geschiedenis niet, brand zal er vast een van zijn geweest. Alleen de notabelen van het dorp, de burgemeester, de pastoor en de dokter hadden dit "voorrecht". De enige notabele in ons dorp 't Loo was de pastoor, ook hij heeft een klokje bovenop de pastorie laten plaatsen.

Nu klokkenstoel en klok tijdelijk op de begane grond staan, zijn in het uivormige dakje herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in de vorm van kogelgaten goed te zien. Dat geeft aan dat de fraai gesmede maar door roestvorming aangetaste klokkenstoel nooit eerder is gerepareerd. Dat dakje is trouwens heel kunstig geconstrueerd.

Het is van houten latjes gemaakt, boven vierkant naar beneden overgaande in een achthoekige vorm, en met vier koperen platen bekleed. De restauratie zal nog wel enige tijd in beslag nemen. Of het ooit weer als Angelusklokje gebruikt wordt, zal de toekomst uitwijzen.

Geschreven door de heer Th.M.J. Jonker

N.B. Het klokje is inmiddels gerestaureerd en weer herplaatst. (2009)

—————————————————————————————————

Informatie van de LOOrunners over de ROPARUN

Beste allemaal,

Zoals je misschien wel weet maak ik deel uit van Team LOOrunners, een groep sportievelingen die dit jaar deelneemt aan de Roparun. Voor wie het evenement niet kent: de Roparun is een estafetteloop tussen Parijs en Rotterdam, bedoeld om geld in te zamelen voor mensen met kanker. Team LOOrunners houdt op zondag 16 februari een spinningmarathon in Westervoort. In de flyer lees je er alles over. Ben jij er ook bij?

 Groeten, Lia Polman

Voor de flyer klik hier

Voor het krantenartikel klik hier

———————————————————————————

Voorrangssituatie Eltensestraat wordt per direct teruggedraaid

Vanochtend heeft het college van B&W van de gemeente Duiven in een spoedvergadering unaniem besloten om de voorrangssituatie ter hoogte van de Eltensestraat-Parallelweg in Duiven per direct terug te draaien. De gemeente Duiven neemt hiermee haar verantwoordelijkheid om verdere onrust en gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen.

Aanleiding voor dit besluit zijn de ongeruste reacties van veel inwoners en weggebruikers op de voorrangssituatie bij het spoor aan de Eltensestraat ter hoogte van de Parallelweg. Onlangs is daar de verkeerssituatie gewijzigd om zo de Snelfietsroute De Liemers mogelijk te maken. Fietsers op deze snelfietsroute kregen, ter hoogte van de spoorwegovergang, voorrang op verkeer dat over de Eltensestraat reed. Deze situatie heeft afgelopen weken tot onrust bij de inwoners en weggebruikers geleid en ook zijn er ongelukken gebeurd.

In de regel hebben weggebruikers een gewenningsperiode nodig om aan een nieuwe verkeerssituatie te wennen. In dit geval gaat het echter om een extra gevaarlijke situatie vanwege de spoorwegovergang. Vooral veel lokaal verkeer, dat de verkeerssituatie uit het verleden kent, is minder alert op gewijzigde situaties, wat leidt tot ongelukken waar onder andere fietsers bij betrokken zijn.

Op dit moment worden er diverse verkeersmaatregelen getroffen om de voorrangssituatie terug te draaien.

Dit bericht is op woensdag 5 februari 2014 als persbericht verstuurd.

———————————————————————————

Voor de notulen van de openbare  vergadering van 15 januari j.l. klik hier

———————————————————————————

Nieuwe Data beginnerscursussen: Reanimeren met AED

Voor info klik hier.

———————————————————————————

Inloopbijeenkomsten Rijkswaterstaat doortrekking A15 bij vd Valk-hotel Duiven : 

3 inloopbijeenkomsten. Voor info klik hier.
Er is een nieuw koningspaar ! Frank en Ellen Wilting ! Gefeliciteerd !

----------------------------------------------------------------------------

Wat nou, krimpgemeente!

  

Na een spannende zwangerschap van slechts 34 weken zijn in mei maar liefst drie nieuwe gezonde inwoners in Loo geboren: Luuk, Isa en Fee van Workum-Jansen.

De blijde en trotse ouders van deze drieling zijn Richard en Yvette van Workum. Na de geboorte bleven moeder en kinderen nog drie weken in het ziekenhuis, en nu zijn allen gezond en wel thuis gekomen.

Yvette en Richard dragen op deze manier enthousiast bij aan de instandhouding van de school en verenigingsleven in Loo.

Graag feliciteren wij de ouders met de geboorte van Luuk, Isa en Fee en wensen wij hen namens de Dorpsraad veel geluk en gezondheid !

----------------------------------------------------------------------------


De Dorpsraad heeft nu ook een Facebookpagina : meld je je ook aan als vriend ?

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wilt u ook graag nieuws van de Dorpsraad ontvangen via de mail ?
Geef dan uw mailadres even door aan : christel2002@chello.nl
, dan wordt u ook op de mailinglijst gezet. 
Zo blijft u altijd op de hoogte en hoeft u niets te missen !

---------------------------------------------------------------------------------------------------------——————————————————————————— 

© DorpsRaad Loo 2019