DEN HAAG - De verlenging van de A15 tussen Bemmel en Zevenaar komt er voorlopig niet. (Bron De Gelderlander 20/1/2021)

Dat is het resultaat van een voorlopige uitspraak van de Raad van State in Den Haag. De stikstofberekeningen rond de weg zijn te beperkt uitgevoerd, zo luidt het oordeel. Alle andere tegenargumenten zijn van tafel geveegd. 

DEN HAAG - De verlenging van de A15 tussen Bemmel en Zevenaar komt er voorlopig niet. (Bron De Gelderlander 20/1/2021)

Albert Heller 20 jan. 2021 Laatste update: 16:03 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat krijgt een half jaar de tijd om te laten zien wat de stikstofuitstoot is op een afstand van meer dan vijf kilometer van de weg. Tegenstanders van de weg stellen dat bij wegen onterecht alleen de stikstofuitstoot binnen een afstand van 5 kilometer wordt gemeten. Bij agrarische bedrijven wordt de stikstofneerslag op een veel groter gebied berekend. 

Daar gaat de Raad van State nu in mee. De Raad van State wil nu dat de stikstofuitstoot in een groter gebied wordt onderzocht. Daarmee stelt ze ook het rekenmodel dat nu gebruikt is ter discussie. Daardoor komt het ministerie in een lastig parket. 

Tegenstanders denken dat andere rekenmodellen zullen aantonen dat er door de weg veel meer stikstof bijkomt dan gedacht, waardoor er ook meer stikstof gecompenseerd moet worden, bijvoorbeeld door boerderijen op te kopen. 

Uitspraak betekent zeker geen afstel

Uitstel betekent zeker geen afstel. De meeste bezwaren tegen de weg zijn door de Raad van State al verworpen. Omwonenden die vrezen voor geluidsoverlast of menen dat het landschap teveel wordt aangetast door de weg en de brug over het Pannerdens Kanaal, krijgen nul op het rekest. 

Weg bedoeld om verkeer rond Arnhem te ontlasten 

De hoogste bestuurlijke rechter van Nederland deed vandaag uitspraak in een zaak die was aangespannen door omwonenden en natuurgroepen die fel tegen de weg zijn. Zij vrezen overlast voor hun eigen leven of voor de natuur. 

De weg is bedoeld om het verkeer rond Arnhem en Nijmegen te ontlasten. Voor de coronacrisis stond het rondom Arnhem bijna dagelijks vast met verkeer dat van de A12 naar de A15 moest rijden of andersom. 

44 bezwaren uit de regio

In totaal werden op 4 zittingsdagen in juni 44 bezwaren behandeld tegen het plan dat de aanleg van 12 kilometer extra A15 tussen knooppunt Ressen bij Bemmel en de A12 bij Zevenaar mogelijk maakt.