Zes verhalen van dorpsbewoners

Panorama Fibula

Panorama Fibula is een uitkijkpunt in de Loowaard, Loo, gemeente Duiven, ontworpen door Atelier Heidi Linck en gebouwd in 2022. In het uitkijkpunt kan het publiek via een QR-code luisteren naar deze zes verhalen die inwoners en andere deskundigen over dit gebied vertellen. Deze verhalen kunt u ook hieronder lezen en beluisteren.

Een Romeins castellum in de Loowaard - Wil Kuijpers

Wil Kuijpers heeft in bagger uit de Loowaard diverse vondsten gedaan van sporen van de Romeinen. Door jarenlang te zoeken bouwde hij een indrukwekkende collectie op van fibulæ (mantelspelden), munten, onderdelen van militaire uitrustingen en andere voorwerpen. Hij vond ook de fibula waar de vorm van het uitkijkpunt in de Loowaard op is gebaseerd. Wil je meer weten? Luister dan naar het verhaal van Wil...

De havezate van Loo - Theet van Aalst

In de Loowaard staat een kasteeltje: het Huis Loowaard. Dit kasteeltje is eigenlijk een havezate. Eigenaar Theet van Aalst woont hier met zijn vrouw Evelien. Hij vertelt over de geschiedenis en restauratie van dit markante gebouw. Benieuwd naar zijn verhaal?

Spelen in de Loowaard - Tom, Dex, Sem, Liam, Joep

Voor kinderen is de Loowaard een gebied waar je allerlei avonturen kan beleven. Ze zwemmen er, ze struinen er rond en ze bouwen zelfs forten! Tom, Dex, Sem, Liam en Joep wonen in Loo en vertellen over hoe zij in de Loowaard spelen.

De verdwenen steenfabriek de Loowaard - Richard Salemink  

Richard Salemink (1934) werkte van 1950 tot 1985 bij de Steenfabriek de Loowaard. Hij vertelt over het werk op de steenfabriek voor en na de modernisering van de baksteenfabricage.

De levend brengende Rijn - Ferdinand van Hemmen

Ferdinand van Hemmen is landschapshistoricus. Voor hem is een rivier zoals de Rijn drager van eeuwenoude geschiedenissen, waaruit wij lessen kunnen leren voor de toekomst.

Vee in de Loowaard - Bennie Kampschreur, René Hooijman  

Boeren Bennie Kampschreur (l)en René Hooijman kijken terug op hoe de Loowaard veranderde van weilanden met vee tot het natuurgebied van vandaag.